STORY

česky | english

Myšlenku vytvořit projekt zabývající se tattoo,nazvaný TATTOO NAMES, jsem nosil ve své hlavě již delší dobu. Nejdříve jsem u svých přátel obdivoval jejich, mnohdy, umělecká dílka, později mě začaly zajímat i důvody, které je vedly k tomu, nechat si „namalovat“ na tělo ten či onen konkrétní obraz.

Paradoxně tím hlavním spouštěcím momentem, abych začal se samotnou realizací, byl poněkud nenávistný příspěvek Ivany Ashby ( dále jen IA ) na blogu iDNES. Lidé s tetováním jsou v něm popsáni jako nejnižší třída, jako někdo nenormální, neboť cituji IA : „Normální člověk nemá potřebu se nechat potetovat, vrážet si cosi do nosu nebo prsou či někam jinam“.

Profesionálnímu fotografování se věnuji přes dvacet let, a proto jsem se rozhodl pro mě tím nejpřirozenějším způsobem, tedy fotografiemi, vyvrátit IA její tvrzení, že jde o lidi nevzdělané, neschopné a žijící někde na okraji společnosti.

Nejprve bylo důležité najít objekty pro fotografování. Šlo mi o co nejširší záběr profesí, a proto na mých fotografiích najdete úřednici z obecního úřadu, ale i otce v domácnosti dále například ředitele největší spalovny odpadů v ČR vedle skateboardové legendy či novinářky a profesionálního thaiboxera.

Ke spolupráci jsem přizval zkušeného tatéra a výtvarníka Jiřího “VOKY” Vokálka a neméně kvalitního grafika Jana Prella. Realizací webových stránek se zabývá pan Jan Rádl. Tyto stránky jsou jakýmsi „předskokanem“ samotné výstavy,kde celou story TATTOO NAMES představím.

Během fotografování se mi podařilo přes oko kamery náhlednout do života několika desítek lidí, z nichž někteří se stali mými přáteli. I proto, že z původně plánovaných dvou víkendů studiového fotografování se práce na TATTOO NAMES protáhla zatím do několika týdnů (do budoucna možná měsíců,možná let),a proto jsem s díky uvítal podporu značky Jägermeister, bez níž bych jen obtížně mohl věnovat tolik času hledání těch nejzajímavějších příběhů. Ostatně i ti, které na svých fotografiích představuji, tráví se svým tatérem týdny, měsíce a často se setkávají čas od času po dobu několika let, vždy, když mají pocit, že se událo něco, co je třeba zaznamenat do obrazové kroniky jejich života. Jägermeister je značka, která dlouhodobě na českém trhu praktikuje tak trochu jiný způsob marketingu a ve chvíli, kdy jsem se s nimi bavil o podpoře mého projektu TATTOO NAMES, jsem zjistil, že i jejich přemýšlení do celkové podoby mého konceptu zapadá. Jsou důslední ve své práci a budování povědomí o tzv. Volání divočiny stejně, jako já jsem důsledný v procesu, od zrodu mojí myšlenky až po její realizaci.

Budu rád, když i Vás mé snažení zaujme a prostřednictvím fotografií, storyboardů a textů k fotografiím,které zveřejním až na samotné výstavě , a které jsou spíše než popisky malé soukromé příběhy, se seznámíte s lidmi, pro něž např. vytetovaný obrázek na rameni není jen momentálním bezmyšlenkovitým rozmarem. S lidmi, kteří naopak každý tento krok pečlivě zvažují a tattoo je pro ně způsobem, jak zaznamenat to čím žijí, co milují, kam a jakou cestou směřují.

František Ortmann

V Praze dne 11.11. 2011